Gönüllerde Yaşayanlar




 

EMRULLAH EFENDİ

Devletlerin kuruluş, yükselme, gerileme, çöküş devirleri olur. Yakın tarihimizde Osmanlı Devletinin bu devirleri nasıl yaşadığını bazılarımız bilir. Çöküş dönemine tanık olan bazı büyüklerimizin anlattıkları ibret vericidir. Bir devletin bir bölgede otorite boşluğu olursa bu boşluğu doldurmak isteyen kötü niyetli insanlar ortaya çıkar. Yöremizde yaşamış olduğunu bildiğimiz eşkıya ve efe öyküleri bunlara örnektir. Neyse ki anlatılanlar sadece bu kötü örnekler değildir. Böyle devirlerde yaşamış akıllı, bilgili ve iyi niyetli insanlar da vardır. Bu bilgili iyi niyetli insanlar toplumların umutsuz, kara günlerinde onlara umut olmuşlar, ufukta bir ışık gibi yol göstermişlerdir. Toplumu meydana getiren bireylerin daha fazla yozlaşmasını önleyen onların birlik olmasını sağlayan sanki bir çeşit tutkal olmuşlardır. Eskilerin anlattığına göre Emrullah Efendi toplumun bağrına bastığı bu tür kişilerden biridir. İnsanlarımız bu tür kişileri unutmamıştır. O zaman yaşanan olaylar dilden dile anlatılıp günümüze kadar gelmiştir. Ancak dilden dile aktarılırken bazı değişiklikler olması olasıdır. Bazı eklemeler, bazı çıkarmalar olması mümkündür. İnsanlar sevdiği insanları bazen görmek istediği gibi, olmasını istediği gibi de anlatmaktadır. Olmasını istediği bir olayı da ona yakıştırıp olmuş gibi anlatmaktadır. Olmasını istediği gibi aktarınca olaylara mistik bir hava veriliyor, kişi efsaneleşiyor. İşte Emrullah Efendinin yaşadıkları da dilden dile aktarılırken böyle bir süreçten geçmiş, efsaneler haline dönmüştür.

Emrullah Efendi kimdir?

Devamını gör >

..................

HACI HATİP

MUSTAFA GÜZEL (HACI HATiP) (01.07.1861 – 20.04.1946)

 Hacı Hatip seferberlik yıllarında yaşamış, o yıllarda köyde muhtarlık yapmıştır. Kendisi okumamış ama akıllı, varlıklı bir adammış. Seferberlik zamanında devletin eli kolu durumunda imiş. Okuma yazması olmadığı halde Cuma namazlarını kıldırır, hutbesini doğaçlama olarak verirmiş.

Devamını gör >

................

BİROSLU ALİ EFENDİ HOCA

Biros Akseki’nin bir köyüdür. Yeni adı Mahmutlar.  Ama hocamızı, Mahmutlarlı Ali Efendi Hoca derseniz kimse tanımaz. İlle de “Biroslu Al’efendi Hoca” diyeceksiniz. O zaman bizim köyün çoğu tanır. Anamı, babamı okutmuş. Beni, benim küçüklerimi de okuttu. Köydeki gençlerin ana babalarını hep Al’efendi Hoca okuttu.

Devamını Gör >

................

DELİ HACI

Köyümüzde, evlerimizde kullandığımız su Soğuksu Deresi'nden gelmektedir. Bu suyun köye gelmesine ilk Hacı Dayı önayak olmuştur. Bu yazımızda onun su getirmek için gösterdiği çabaları anlatmaya çalıştım.

Devamını gör

..........................

İbrahim Emmi


İbrahim Emmi toplum için emek veren, zaman ayıran birisiydi.. Köy işleriyle çok ilgilenirdi. Yayla davası, köye yol yapımı onun çok emek verdiği işlerdendi. Bir süre muhtarlık da yaptı ama muhtar olsun olmasın köy sorunlarının devamlı takipçisiydi. Mustafa Koç'un babalar günü dolayısıyla yazdığı yazı onu daha iyi tanıtacaktır. Ekte sunuyorum.

Devamını gör >


..............................

AHMETLERDEN İLK ÇIKAN ÖĞRETMEN

Köyümüzde okul 1948 de imece yoluyla yapıldı. İbrahim 1943 doğumlu. 1950 yılında okula başladı. Sınıflarda beraber okuduk. 1955 yılında ilkokuldan sonra Aksu Öğretmen Okulu'na yatılı olarak başladı. Köyümüzden çıkan ilk öğretmen o idi. Bir süre çalıştı ama genç yaşta onu kaybettik. (Ali Varol'un notu)

Devamını gör >

..........................


1

ELİMİZİN ULAĞI

“Ahmet, köyde elimizin ulağı…”

Bu sözü çok kişiden duymuşuzdur.  Peki ulak nedir? Sözlükte ulak karşılığında “haberci” yazılıdır. Ahmetler’de ise “kısa ip” anlamındadır. “Elimin ulağı” deyince, en çok kullandığım, en çok işe yarayan anlamları ortaya çıkar. Yani Ahmet de bizim köyde en çok işimize yarayan elimizin ulağıdır.

Devamını gör >

...................................................................................

GOC'ARDIÇ




https://www.facebook.com/mustafa.koc.10297/posts/10157166789068399

5 Mayıs 2019  · 

KAÇ ASIRLIK ARDIÇ AĞACI ARTIK YOK

Ahmetler'in altında, büyük bir mağara var. Mağarın üstündeki alana, bu inden dolayı "İnbaşı" deniyor. İşte bu İnbaşı'nda kaç yüz yıllık olduğunu bilemediğim ulu bir ardıç ağacı vardı. Bu ağaç köyün eski yaşantısında kutsal bir uğrak yeri olarak biliniyor.

....

Ali Varol

https://ahmetler-koyu.blogspot.com/.../Ahmetler%20ma%C4...

BİR GOC'ARDIÇ GELDİ GEÇTİ ŞU DÜNYADAN

Dili olsa da konuşsa ne derdi acaba? Yüzlerce yıl çevrede olanlara tanıklık etmiş Goc’ardıç yok artık. 

...

PANTIR EMMİ (Mustafa Koç)

Köyümüzün yaşayan tarihini kaybettik



11.01.2021 pazartesi günü Pantır Emmi (Mustafa Koç) aramızdan ayrıldı. Emmiye Allahtan rahmet, hepimize baş sağlığı diliyorum

Büyük küçük herkesin sevip saydığı, köyümüzün ileri gelenlerinden Pantır Emminin ölümü hepimizi çok üzdü. Çocuklarına, yakınlarına sabırlar dilerim.

Emmi köyde çok sohbet ettiğim, anlaşabildiğim kişilerden biriydi. Gönül kırmaktan kaçınır, gönül almasını iyi bilirdi Hoş sohbetine doyamadığım için son ayrılışımda:

“Konuşmamız daha bitmedi. Kaldığımız yerden devam edelim.” demiştik. Olmadı. Nasip bu kadarmış.

Emminin tatlı, değerli sohbetlerinden bazılarını yazıya aktarmıştık. Onun köyüne, büyüklerine ne kadar önem veren değerli birisi olduğunu bu anlattıklarından da anlayabiliriz. Emminin toprağı bol olsun. Gönüllerimizde yaşıyor. Devamını gör >

...

TANITILACAK KİŞİLER

Emrullah Efendi - Ahmetler nüfus kütüğündeki ilk kayıt.

Hacı Hatip - Seferberlik günlerinde Ahmetler'de devletin eli, kolu.

Biroslu Hoca - Bizim kuşağın, ana babalarımızın ilk hocası.

Deli Hacı - Soğuksu deresi suyunun getirilmesi işini başlatan adam.

Delibaş Alisi - Antalyaya ilk giden, Ahmetlerlilerin Antalyaya giriş kapısı.

Tevfik Dayı - Geleneklerimizi yaşatan, üretken bir değer.

Kara Osman - Yolların fahri düzelticisi.

İbrahim Emmi - Yayla davalarının, yol yapımının usanmaz takipçisi.

   İbrahim Özen - Ahmetlerden çıkan ilk öğretmen.

Hacının Ahmet - Elimizin ulağı.

Pantır Emmi - Yaşayan tarih.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder