3 Ağustos 2018 Cuma

Kapari Turşusu Nedir, Nasıl Yapılır?




Köyde Geleneksel Yöntemlerle Kapari  Turşusu Yaptık

Kapari bitkisi ve çiçekleri


Kapari çiçekleri ve tomurcukları


Topladığımız kapari karpuzlarının çekirdeklerine baktık, tohumu beyaz ve taze olanları topladık. Çekirdekleri siyah ve eti çok sert olanları toplamadık.



Kapari karpuzlarını bol su ile iyice yıkadık. Yıkanan karpuzları irilik ve tazelık bakımından gruplara ayırdık.


Resim Yıkanan karpuzları kavanozlara doldurup üzerlerini örtecek kadar soğuk su döktük. Bu suyu günde iki kere değiştirdik. İki gün sonra suyun acısı azaldı.


Kapari karpuzları için yeteri kadar tuz, sirke, sarımsak ile su hazırladık. Kavanozlardaki karpuzları örtecek kadar su döktük. Üstlerini de defne yaprağı ile bastırdık. Böylece karpuzların hava ile temasını önledik. Serin ve karanlık bir yere koyduk.

Bir ay sonra soframızı süslemesini bekliyoruz.


Rengi değişmiş kapari turşusu.


Kurutulmuş kapari tomurcukları.


Kurutulmuş kapari meyveleri


Markette kapari turşusu


Geleneksel yöntemlerle üretilmiş  kapari turşusu

...

Köyde geleneksel yöntemlerle ilk kapari turşusu yapan biz miyiz acaba?Akdeniz bölgesinin her yanında yetişen be birçok hastalığa iyi gelen kapari bitkisini bizim köyde pek tanıyan yok. Tanırlar da “deve dikeni” olarak tanırlar. Turşusu yapıldığını, çiçekleri ve meyvelerinin kurutulup çay olarak kullanıldığını pek bir bilen yok. Oysa kapariden yapılan turşu ve çaylar Avrupa marketlerinde satılmakta, mutfaklarında kullanılmaktadır. Yurdumuzda da bazı bölgelerimizde turşu ve çay olarak kullanılmaktadır. Bu bitkiler bizim köyden aşağıda bulunan bütün arazilerimizde doğal olarak yetişmekte ve bizlerin gelip toplamasını beklemektedir. Biz bu sene biraz toplayıp turşu kurarak bir denemek istedik. Bir ay sonra tadına bakacağız. Ha, baştan söyleyeyim kapari meyveleri taze olarak yenirse insanı zehirlermiş. Turşusu da en erken kurulduktan bir ay sonra yenirmiş. Eğer başka denemek isteyen varsa aşağıda kullandığımız malzemelerin listesini ve tarifini veriyorum:

Malzemeler:

Kapari meyvesi, sirke, tuz, su, defne yaprağı veya maydanoz.

Yapılışı: 

Kapariler toplanır ve bol suda yıkanıp temizlenir.Yıkanan kapariler kavanozlara koyulur, üzerini örtecek kadar soğuk su ile doldurulur.Günde iki defa suyu değiştirilerek acı koku gidene kadar su değiştirme sürdürülür. Bekletilen kaparilerin acı kokusunun azaldığını fark edeceksiniz.Tatlanan ve acısı geçen kapariler yıkanır ve bir örtü üzerine serilip fazla suyu alınır, tekrar kavanoza doldurulur. 1/3 ü su olmak üzere sirke ve su karışımı hazırlanır üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur. Kaparilerin su yüzüne çıkmasını önlemek için bastırık olarak kullanılacak birkaç defne yaprağı veya maydanoz konur ve sıkıca kapatılır. Serin ve karanlık bir yerde bekletilir.

Bir ay sonra rengi ve tadı değişmiş olan kapari turşusu kullanıma hazırdır. Afiyet olsun.

Başka bir tarif:
Kapari Turşu İçin Gerekli Malzemeler
  • 500 gr nohut büyüklüğünde kapari (tomurcuk)
  • 4 diş sarımsak
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım su bardağı salamura tuzu
Kapari Turşusu Hazırlanışı:

Kapari turşusu için kullanılacak kapariler bol su ile yıkanarak temizlenir.Uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Kaynayan suya temizlenen kapariler eklenerek 7 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kapariler süzgece alınarak soğumaya bırakılır.Çukur bir kabın içine 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı tuz eklenerek karıştırılır. Soğuyan kapariler cam bir kavanozun içine boşaltılır. Üzerine hazırlanan salamura su eklenir. Kavanozun üzerinde hiç boşluk kalmamalıdır. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve karanlık bir yerde saklanır. Kapari turşusu 20 gün sonra tüketim için hazır olur. Afiyet olsun.

Kaparinin Faydaları:

-Kapari Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır.

-Dalak büyümesinde faydalı olduğu bilinmektedir.

-Kaparinin ağrı kesici özelliği vardır. 

-Sindirim sistemini düzenler.

 -İdrar söktürücüdür.

 -Balgam söktürücüdür. 

-Solucan ve parazit düşürücüdür. 

-Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir. 

-Felçten korur.

 -İskorbit hastalığında kullanılır

 -Kan bozukluklarına faydalıdır 

-Gut hastalığına iyi gelir. 

- Kapari Antitümör etkilidir.

-Mide rahatsızlıkları, ülsere iyi gelir 

-Hemoroid hastalarına fayda sağlar.

 -Kalça rahatsızlıklarında kullanılır.

 -Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır.

 -Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir. ...

UYARI: Kapari kullanımı bilinmezse zararları da olabilir. Direk toplar toplamaz asla tüketilmemelidir.Ya turşu yapılmalı ya da gölgede kurutularak zehiri alınmalıdır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder