Resimli Gözlem ve İnceleme Yazıları

 

Ahmetlerde Sanata Gönül Verenler

Ahmetlerde Sanata Gönül Verenler

Büyük Atatürk "Sanatsız kalan milletlerin hayat damarlarından biri kopmuş demektir." der.  Yine o, "Efendiler; hepiniz milletvekili olabilirsiniz. ... Fakat sanatçı olamazsınız." der. Sanatçı kime denir? Yazın, müzik ve görsel alanlarda eserleri olan insanlarımıza sanatçı diyoruz. Peki, sanat nedir. Hoşuma giden bir tanım şöyle:

Yalnız elleri ile çalışan insan işçidir. Hem ellerini hem de kafasını kullanan insan ustadır. Elleri, kafası ve kalbiyle birlikte çalışan insan ise sanatkârdır.

Bu yazı dizimizde Ahmetlerli olup da müzik, yazı, fotoğraf gibi güzel sanat dallarıyla ilgilenen değerlerimizi tanıtmak istiyoruz. Söz gelimi,

Fotoğraf sanatı ile ilgilenen arkadaşlarımız: Hasan Öz, Mehmet Kocaakça, Mustafa Koç.

Müzik ile ilgilenenler: Dilek Koç, İbrahim Koç, Selçuk Öz, Ali Demir.

Yazın (debiyat) ile ilgili olanlar:

Devamını gör >

...

Ahmetler Köyü Deyince

 

Ahmetler’de doğup büyüyenler, Ahmetler’de yaşayanlar Ahmetler’i tanır. Ama Ahmetler’den çıkıp yurdun dört bir yanına, hatta dünyanın dört bir yanına dağılmış Ahmetler kökenli kardeşlerimizin, gençlerimizin çocukları Ahmetler’i tanıyor mu?

Ahmetler dışında bizi tanıyan arkadaşlarımıza köyümüzü tanıtmak istesek nelerden söz etmek gerekirdi? Nereleri görmesini isterdik? Neleri bilmesinin isterdik?

Bu gün Ahmetler deyince ne gelir aklımıza?
Dünden kalan ne var aklımızda, anılarımızda Ahmetler ile ilgili?

Ahmetler ile ilgili yakın geçmişte gözlemlerini yazan ilk yabancı ünlü mağaracı Franz Lindenmayr’ın gözlemleri, düşünceleri nelerdir?

Ahmetler.Net sitesinde Ahmetler ile ilgili bir hayli yazı ve resim yayınlandı ve köyümüz tanıtıldı. Ben burada köyümüzün görülmeye değer yerlerini resimlerle destekleyerek anlatmaya çalışacağım. Eksiklerimiz, kusurlarımız olursa affola. Uyarılarınız olursa eksilerimizi tamamlar; yanlışlarımızı düzeltiriz.

 Devamıı Gör >

..............................

Ahmetler Köyünde Geçmişten Bu Güne Su Kullanımı



Ahmetler Köyünde Geçmişten Bu Güne Su Kullanımı
Devamını Gör >

                                            Ahmetler Kanyonu

..........................

Ahmetlerde İlk Örtüaltı (sera) Uygulaması 


Ahmetlerin ırmak kenarındaki ilk serası

Devamını Gör >

...........................

Kara Üzüm Pekmezi Nasıl Sıkılır?



Köyümüz iklimi her çeşit meyve ve sebzeyi yetiştirmeye elverişli. Köyümüzde eskiden ekilmiş bağlarımızda yetişen üzümlerin bir kısmı sofralarımızda tüketilir.

Bir kısmı pazarda satılır.

Bir kısmı kurutulup kuru üzüm olarak tüketilir.

Geri kalan çok kısmı da pekmez sıkarak değerlendirilir.

Köyümüz üzümlerinin çoğu kara üzümdür. Kara üzüm pekmezi çok besleyici ve yararlı bir besindir.

Kara üzüm pekmezinin faydaları ile ilgili birçok kaynakta yazılar vardır. Bunlardan birini yazımızın sonuna ekliyorum.

DEVAMINI OKU>


https://get.google.com/albumarchive/117334603122699569910/album/AF1QipP5s8_r1-NVltSQBDXXnubInZZdWQs-BLxgiXmf

.......................................

Ahmetlerde Yetişen Şifalı Bitkiler


Devamını gör >

........................................

Kapari Turşusu Nasıl Yapılır?


Devamını Gör >

...........................................


Kekik Yağı Nasıl Sıkılır?



Köyümüzde uzun seneler kekik sıkmış olan Tevfik Dayı ve imbiği


Çocukluğumda elimizi, parmağımızı bıçak kesince hemen temiz bir beze kekikyağı damlatıp kesik yerin üzerini sarardık. Kesik yer iltihap kapmadan kısa zamanda iyileşirdi. Bizim köyde soğuk algınlığına karşı sırt ve göğüs kekik yağı ile ovulur, bir de kekikli çay içilir, hastalık kolay atlatılır.

Kekik, etlere, balıklara, köftelere, çorbalara hoş bir lezzet veren güzel kokulu bir bitkidir. Kekik çayı, soğuk algınlığına, boğaz ağrısına çok iyi gelir. Kekik çayı emzikli anneler için de çok faydalıdır. Kekikte bulunan «timol» tabii antibiyotiktir. Kekik yağı, vücut içinde safra artırıcı, kurt düşürücü ve ağrı dindirici, vücut dışında ise antiseptik olarak kullanılır.

 Devamını Oku>

Kekik Yağı Nasıl Sıkılır - video
...................

Mardavıldan Asma Çardağına

Benim çocukluğumda köyde hiç bağ yoktu. Köyde bağ yoktu ama dağlarda tohumdan kendi kendine yetişmiş yabani üzümler olurdu. Bu üzümler hayvanlardan korunabilmek için ağaçlara tırmanırlardı. Bunlara köyde mardavıl derlerdi. Mardavıl bulabildiği besin ve su ile orantılı olarak küçük taneli olurdu. Küçük taneliydi ama hastalıklara dayanıklıydı. Kurdun, kuşun, yöredeki insanların üzüm ihtiyacına da yeterdi.


Devamını Gör >

...................

Gebece Köyü'nde bir nişan Töreni
17 Şubat 2013 tarininde bir nişan töreni için komşu köy Gebece'ye gittik. Hem hayırlı bir işi paylaştık, hem de komşu köy hakkında bazı bilmediklerimizi öğrendik.

 

Gebece köyünün yukarıdan görünüşü

Devamını oku>

..............................

Ahmetler Yaylasında Yörükler ve Su Sıkıntısı


Torosların 2700m. yukarısındaki yaylalarına çıkan Ahmetler köylüleri susuzluk içinde yaşamaya çalışırlar. Çünkü yalada akarsu yoktur. İnsanlar su ihtiyaçlarını karlardan, kuyulardan ve yağmurda biriken göletlerden sağlamaktadır. Bölgedeki iki kaynak suyu güzün azalır ve hayvanlar, insanlar su bulmak için çok zorluk çekerler.


Gençler Köyünde Tarım

Komşumuz Gençler Köyünde tarım uygulamaları Çiftçi Tv. de tanıtılmış ve bir video yayınlanmış. Bu tanıtım videosunu burada paylaşıyor, komşularımıza "kolay gelsin!" diyoruz.

 


https://alivarolblog.blogspot.com/2020/08/gencler-koyunde-tarm.html

....................................

Ahmetler Köyü Soyağacı


“Ölülerinizi onların iyilikleri ile yâd edin (anın). Onların kötülüklerini anlatmayın.” – Hadis-i şerif.
Peygamberimizin bu sözünü düşününce ne gelir aklımıza? Ölülerimizi ya da dedelerimizi, atalarımızı anmak… Ve de iyilikleri ile anmak… Bu nasıl olabilir? Tanımadığımız insanı anmak aklımıza gelir mi? Eğer dedelerimizi, atalarımızı tanırsak, onların yaptığı iyilikleri de biraz bilirsek, onları iyilikleri ile anabiliriz.


Devamını Gör >

...........................



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder